Terug naar overzicht

Ook de derde en laatste One Day International tegen Afghanistan in Doha bleek een te moeilijke opgave voor het Nederlands elftal. Afghanistan zette de hoogste score van de Series neer: 254/7. Ondanks een superstart van Edwards en Ackermann (103 voor het eerste wicket) beet Oranje zich – net als in de vorige twee wedstrijden – stuk op deze score.

Afghanistan won de toss en ging batten; een logische keuze op een gebruikte pitch die er in de loop van de dag niet beter op zou worden. Zoals bondscoach Campbell al had aangekondigd, waren er wat veranderingen in het Nederlands team. Fred Klaassen, Musa Ahmed en Ryan Klein werden vervangen door Brandon Glover, Aryan Dutt en left arm spinner Clayton Floyd.

Floyd opende de bowling met Kingma en had in zesde over bijna succes toen opener Riaz een outside edge kreeg. De bal werd door keeper Edwards van richting veranderd, waardoor slip Seelaar de bal onmogelijk kon vangen. In achtste over was het weer bijna raak voor Floyd. Gurbaz, de centurion van zondag, sloeg de bal naar long off. Helaas voor Nederland kreeg die de bal niet onder controle.

In diens eerste over leek Brandon Glover de vermoeid ogende Gurbaz lbw te hebben. Het appèl werd echter afgewezen. Gelukkig voor Nederland was deze afwijzing niet duur, want in de tiende over kreeg Floyd loon naar werken toen Gurbaz een top edge kreeg die door slip Seelaar werd gevangen: 22/1.

Philippe Boissevain kreeg Rahmat Shah op 9 bijna stumped. Zijn voet leek exact op het moment van de stumping in de lucht, maar de beelden gaven geen 100% uitsluitsel.

Na twintig overs stond Afghanistan op 70/1, dus slechts 3.5 per over. Net als op vrijdag en zondag lukte het Afghanistan niet om in deze fase te versnellen.

Het was tijd voor legspinner Saqib Zulfiqar. Hij koos voor een wat andere aanvalslijn dan zijn collega Boissevain. Boissevain bowlt doorgaans op middle en off en mikt op een outside edge, of laat zijn topspinner of googly hun werk doen. Saqib bowlde rond de legstump, meer in de rough. Aanvankelijke resulteerde die aanpak in enkele singles aan de legside – en Riaz ontsnapte omdat er geen long on stond op zijn lofted on drive. In de 28e over had Saqib’s aanpak echter succes toen Riaz (50) een dikke outside edge naar Bas de Leede op point sloeg: 108/2.

Net als in de eerste twee wedstrijden hield Afghanistan wickets in handen en lag er steeds een totaal van rond de 250 in het verschiet. Aan het bowlen lag het in deze fase niet: Afghanistan bereikte de 100 pas na 26 overs, en na dertig overs was de score 114/2.

In de 31e over werd Nederland bestraft met vijf penalty runs omdat Glover de bal onreglementair zou hebben bewerkt. Glover haalde zijn gram toen hij Rahmat Shah (48) gevangen kreeg. De bal ging als een granaat naar backward point, waar Bas de Leede een prima vang pakte. 128/3 in de 33e over. Na veertig overs was Afghanistan nog geen veertig runs verder: 167/3.

In de 44e over werd captain Hashmatullah het slachtoffer van een arm ball van de uitstekend bowlende offspinner Aryan Dutt: 191/4.

Lefthander Najibullah maakte juist in deze wedstrijd zijn reputatie als pinchhitter waar. Hij bereikte zijn 50 in de 47e over van Glover, die 17 runs kostte. Viv Kingma leek Najibullah te verschalken met een langzamere, in de covers simpel gevangen door Boissevain. Helaas voor Nederland was het een no-ball. Kingma pakte alsnog het wicket van Najibullah (71), maar misfields en een matige slotover van Glover (1-64 in 10) betekenden een eindscore van 254/5.

Nederland wierp acht bowlers in de strijd, met economy rates die varieerden van 2.12 tot 8.50. Clayton Floyd onderstreepte zijn kandidatuur als leftarm spinner. Het fielden van Nederland was matig, met onder anderen Bas de Leede als positieve uitzondering.

Innings Nederland

Door het aan de kant blijven van Musa Ahmed werd Colin Ackermann gepromoveerd tot openingsbatsman. Dat bleek een gouden greep. Samen met Scott Edwards ging hij vlot naar 50/0 in tien overs. Zij maakten optimaal gebruik van de fieldingrestricties in de eerste powerplay en roteerden de strike zeer goed, al werden ze ook geholpen door misfields, slechte ingooien en een gemiste vang op backward point (op Ackermann). De openers kwamen tot 103 runs alvorens Edwards (een solide 54 en zijn derde halve century op rij) lbw ging.

Ackermann was bezig aan een fantastische innings. Na het snelle vertrek van Seelaar op left arm seamer Fareed Ahmad (107/2/24) kwam er een nieuwe kans voor Boris Gorlee. Zijn opdracht was duidelijk: Ackermann de strike geven. Ackermann bereikte zijn eerste ODI-50 in de 25e over. Opener Fazalhaq Farooqi kwam terug en kreeg Gorlee lbw: 123/3 in de 27e.

Bas de Leede besloot in de 34e over tot een reverse sweep op Mujeeb, die resulteerde in een boogje naar fly slip: 151/4. Afghanistan rook bloed en bracht Rashid Khan terug in de aanval. De legspinner zorgde voor de doorbraak toen hij met een topspinner Ackermann lbw kreeg voor 81: 153/5 in de 35e over.

Aryan Dutt leek wat laat te starten toen Saqib Zulfiqar hem opriep voor een korte single: 159/6. Ook Clayton Floyd en Philippe Boissevain konden het verschil niet maken. Toen ook Saqib Zulfiqar (13) en Viv Kingma lbw werden gegeven, had Oranje negen wickets verloren voor 76 runs in twintig overs. Nederland 179 all out. De 21-jarige legspinner Qais Ahmad, die onder andere voor Kent speelt, nam 3-32. Afghanistan wint de Series met 3-0.

Scorecard klik hier.

Conclusie van de Series

Ondanks het 3-0 verlies was het zeker niet zo dat Afghanistan op alle fronten beter was. Nederland zorgde ervoor dat Afghanistan geen monsterscores neerzette, maar kwam bij het chasen diepte tekort in de batting line-up. Eén of twee betrouwbare batsmen in de middle order die 30 of 40 runs kunnen maken, en alle drie de wedstrijden zitten in de tas.

Natuurlijk was de afwezigheid van Max O’Dowd en een aantal countyspelers een grote aderlating. Maar deze drie wedstrijden wezen uit dat hun opvolgers nog niet staan te trappelen. Anderzijds: de seamers van Afghanistan waren prima en de spinners Mujeeb en Khan zijn van wereldklasse.